Krbová kamna nehoří - dotaz

Zpět


Autor: Miroslav
Datum: 18.11.2014 18:45

Potřeboval bych od Vás radu. Kamna doposud fungovaly výborně, ale nyní se něco pokazilo. Zatápění je problematické, stane se i že několikrát zhasnou. Dříve nebyl problém s pár třískami rozdělat oheň, ale teď je to složité. Současně s tím je vidět že vzduch ze spodu tam jaksi nefouká a plameny po rozdělání ohně jako by hořely jen povrchově  a v kamnech jako by byla téměř tma. Nestalo se to ze dne na den, ale začalo to tak, že nejdříve to zatápění probíhalo jak jsem popsal, ale po nějakých deseti minutách se jako by "chytly" a začaly fungovat. Dnes už je to setrvalý stav.
Mnohokrát děkuji.

Autor: ADMIN

Problém, který celkem podrobně popisujete může mít mnoho příčin, ale zcela jistě je řešitelný. Abych se nezbavoval "odpovědnosti", tak bych jako první provedl optickou kontrolu funkce automatiky krbových kamen, t.j. přístupu spalovacího vzduchu do krbových kamen. U většiny modelů krbových kamen Hwam toto zjistíte vysunutím popelníku a pohledem do otvoru na zadní stěnu vzniklého otvoru, kdy při zcela otevřené automatice musí být vidět čtvercový malý otvor. Vaše krbová kamna je možné zkontrolovat nadzdvihnutím roštu a zjištěním, že otvor je otevřený v zadní části zásobníku na popel a není zanesený nebo zmenšený vrstvou popela. Nepochybuji o tom, že v tomto směru je vše v pořádku, a proto je příčiny nutno hledat jinde.
Chyba v roztápění je s největší pravděpodobností způsobena vlivem změn, které nastaly v komíně. Může se jednat o následující proměny oproti původnímu výchozímu stavu: Vliv atmosférických změn, tlak vzduchu, směr větru, umístění nějakého tělesa v blízkosti komína např.satelit nebo dokonce časem povyrostlý strom nebo jiný porost v blízkosti domu. Velký vliv může mit vlhnutí nebo zatékání do keramické části komína, čímž dochází ke zpomalení prohřívání a rozjezdu tahu komína. Při čištění komína mohlo dojít k zanesení vodorovné části komínového průduchu nebo dokonce k nedovření inspekčních dvířek komína. Mohl jste začít používat novou várku palivového dřeva, které má odlišnou vlhkost. Může jít o shodu dalších náhod, například při zatápění použití digestoře v kuchyni nebo silného ventilátoru v koupelně při uzavřených oknech nebo k výměně těsnění oken či dveří a tím pádem nedostatku spalovacího vzduchu, který může být ještě omezován podtlakem v místnosti.
Obecně zcela doporučuji používat inovativní nový způsob opačného horního zapalování, čímž může být problém zcela nebo z velké části vyřešen. Věřím, že použitím tohoto návodu budete spokojen, jen upozorňuji, že šetřit třískami není na místě a po odhoření třísek je zakolísání hoření zcela běžné.

Rychlý kontakt

Telefon
602 332 105

Kontaktní formulář

Formulář pro Váš dotaz.

Najdete nás také na

FACEBOOK


Křesomyslova 384 / 17B
Praha 4 – Nusle
140 00