Nové zatápění v krbových kamnech

Zpět


Autor: Neveřejný
Datum: 20.02.2015 15:55

V čem je lepší zatápění v krbových kamnech, které na svých stránkách propagujete? Vždyť naši prarodiče v kamnech zatápěli vždy novinama a nedělali z toho žádnou vědu.

Autor: ADMIN

Máte plnou pravdu, že v dobách našich předků se se zatápěním v kamnech žádná věda nedělala, v sednici se zatápělo novinama, které mimochodem už v takové míře v domácnosti nemáme, protože všude v moderních domech jsou elektronické informační systémy. Občas kamna bouchla, vykouřila celý dům, na ekologii a životní prostředí se příliš ohled nebral. Tím nekritizuji krásné časy minulé, ale přeci jenom v současnosti používáme v moderním, ve většině případů nízkoenergetickém domě krbová kamna jako doplněk a také hledáme všechny způsoby, abychom si zachovali čistotu podlahy, interiéru a hlavně si vychutnávali ničím nerušený čistý pohled na hru plamenů. Vše je názorně vyjádřeno ve filmové ukázce, kterou je tento  dokument .

Myslím, že tyto postřehy není nutno brát jako nucení k vědeckému přístupu v tak obyčejné činnosti jako je zatopení, či rozdělání ohně v prosklených krbových kamnech, ale určitě je zajímavé si přečíst zdůvodnění těchto postupů, které Vám níže také přikládám :o)) Vratislav Janeček

Na rozdíl od původního zatápění, kdy pomocí novin, třísek a polen byla zahlcena kamna rychlým ohněm a kouřem, který ještě studený komín nestačil pobrat, kondenzoval a znečišťoval se, působí tento moderní způsob následovně:

Podpalovač navrchu zvolna zapálí třísky, které se postupně vysušují a rozhoří. V průběhu tohoto procesu stále čistý oheň tepelně působí do komína, který prohřívá na provozní teplotu a přivádí ho k plnému výkonu. Víme, že správný tah komína je motorem krbových kamen a krbů, proto je uvedený postup velmi důležitý i z hlediska čistoty životního prostředí. Zároveň s tepelným působením na nastartování komína prohřívá oheň z třísek i masu dřeva na dně spalovací komory, dřevo vysušuje a postupně prohořívá.

Sklo krbových kamen potřebuje pro svoji ochranu systém horkovzdušné clony. Je tedy velmi důležité, v době počatečního chladu kamen, nechráněné sklo nezatěžovat nadměrným dýmem, jak tomu bylo v dobách našich předků, kteří ostatně ani takováto moderní krbová kamna s čistým průzračným sklem neměli.

Rychlý kontakt

Telefon
602 332 105

Kontaktní formulář

Formulář pro Váš dotaz.

Najdete nás také na

FACEBOOK


Křesomyslova 384 / 17B
Praha 4 – Nusle
140 00