Krbová vložka a divné zvuky

Zpět


Autor: Neveřejný
Datum: 02.06.2015 14:02

Mám od vás krbovou vložku hwam i 30-55 a mám problém v tom že se z ní, nebo někde za ní začal ozývat takový nepříjemný zvuk, takové pískání, něco jako když vrtačkou začnete vrtat do železa, nebo bych to možná přirovnal k tomu když vám ve větráčku začnou odcházet ložiska.. Ten zvuk není hlasitý, ozývá se nepravidelně, trvá vždy pár sekund, ozývá se když se ve vložce netopí (při topení jsem si toho zatím nevšiml), nevíte čím by to mohlo být? Děkuji M.

Autor: ADMIN

Dobrý den, pane M.,

ve Vámi popisovaném problému, který nerozlišuje, zda se jedná o krbová kamna nebo krbovou vložku vyvstává mnoho otazníků, které je možné identifikovat pouze pokusy a laborováním. Z tohoto důvodu Vám mohu pouze radit, jak se pokusit příčinu najít a to budu pouze dedukovat z možností a praxe. Berte tedy vše s určitou rezervou, nemohu udělat žádný závěr.

Krbová kamna i krbové vložky HWAM jsou konstrukčně řešeny tak, že není žádný díl, který by v klidové poloze vyluzoval nějaké podobné zvuky. Ozvat se mohou pouze skleněná dvířka při zdvihu nebo automatická regulace přívodu vzduchů při nastavování a manipulaci s ní. Zvuky za kamny by musel způsobovat nějaký tvor – například myš. Zůstávají tedy pouze 2 možnosti. Komín, který přenáší zvuky z jiných než Vašich prostor jako hlásnou troubou nebo vítr v komíně, dříve docela častý jev – meluzína. Buď může měnit tón vlivem poryvů, nárazů, intenzitou, směrem, tzn. atmosférickými vlivy přímo v komínovém průduchu podle momentální světlosti komína, před jeho vymetením nebo po jeho vyčištění, nedotěsněním vybíracích inspekčních komínových dvířek atd. nebo působením tahových změn komína na intenzitu odsávání vzduchu do nebo z krbových kamen a krbu. Toto by se dalo zjistit různým nastavováním uzavírání přívodu vzduchů páčkou automatiky. Minimální tenký otvor je při uzavření automatiky – páčkou doleva, zvětšování otvoru páčkou doprava. Velikost otvorů by mohla působit jako hra na trombón nebo píšťalku. Pro nápravu a vyrovnání tahu pak kominíci používají různé hlavice na komínech, ale to už je na jejich odpovědnosti a zvážení. Při provozu krbové vložky je vlivem teplot při spalování vytvářen rovnoměrný tah komína směrem vzhůru, proto nejsou tlakové změny na horní hrdlo komínového tělesa patrné. Víc k tomu asi nemohu dodat, jen Vám popřát trpělivost při hledání původu zvuků. Jen ještě dodám, že není argumentem, že dříve se něco podobného nedělo, protože  těch vlivů na komín je příliš mnoho a změna může nastat třeba umístěním antény, talíře satelitu, jiné stěny, přepážky, úhlu hřebene střechy, klempířským zásahem někde na střeše… Prosím, informujte mě o Vašich zjištěních. Vratislav Janeček


Autor: Neveřejný
Datum: 02.06.2015 14:12

Sledoval jsem to, zvuk trvá vždy pár sekund a ozývá se hodně často. Laborováním jsem zjistil že ustane když jen trochu zatlačím na sklo, buď zezadu, nebo ze shora, není to ani tak že by se to sklo nějak výrazně pohnulo, ale ten zvuk přestane. Nezáleží na povětrnostních podmínkách, tzn. nemyslím si že by to bylo způsobené komínem. Nemůže být tedy něco problematického ve zvedacím mechanismu? Sice už jsem to psal, mám krbovou vložku hwam i 30-55 se zvedacím mechanismem. Bohužel prostor mezi vložkou a stěnou je tak úzký že se rukou nedostanu až k řetězu mechanismu, což mě vede ještě k další otázce – má se to nějak čistit, nebo promazávat?

Autor: ADMIN

Dobrý den, pane M., myslím, že problém by mohl být v netěsnosti dvířek. Podle Vašeho popisu zatlačením na horní stranu skla by mohlo dolehnout těsnění ve spodní části dvířek. Nejjednodušší kontrola je vizuelní a následně hmatem po obvodu celého těsnění (šňůry), jestli není někde zapíchnutá např. tříska ze dřeva nebo není těsnění vymáčknuté nějakou nečistotou – třeba uhlíkem nebo podložením dvířek při zapalování apod. Doporučuji těsnění změkčit mezi prsty nebo načechrat a lehce dvířka zavřít, aby vše dolehlo rovnoměrně.

Mechanizmus krbové vložky se neošetřuje, nemaže ani neseřizuje. Čištění mezipláště krbové vložky praktikujte pouze vysavačem nebo suchým hadříkem nebo následně vlhkým hadříkem kam se dostanete. Můžete použít například prachový smetáček – štětku.

Díky za spolupráci a věřím, že bude vše v pořádku. Hezký den

Zkontrolujte prosím ještě, jestli jsou dotažené packy skla – horní 2 x a spodní celé madlo imbusy zevnitř. Mezi sklem a rámem dveří je také těsnění.


Autor: Neveřejný
Datum: 02.06.2015 14:27

Dobrý den. Děkuji za průběžnou pomoc, zdá se, že problém byl v netěsnosti dvířek krbové vložky a je již odstraněn. M.

Autor: ADMIN

Děkuji za Vaši pozitivní zprávu. Konzultoval jsem vše ještě u dánského výrobce HWAM a doplňuji, že ještě jedno řešení k seřízení těsnosti krbové vložky spočívá v možnosti jemného doladění pomocí dvou postranních šroubů (horních) na vodících ramenou dvířek krbové vložky. Přikládám obrázek a přeji Vám hodně spokojenosti s bezproblémovým užíváním Vaší krbové vložky HWAM i 30-55. Vratislav Janeček

Rychlý kontakt

Telefon
602 332 105

Kontaktní formulář

Formulář pro Váš dotaz.

Najdete nás také na

FACEBOOK


Křesomyslova 384 / 17B
Praha 4 – Nusle
140 00