Krbová kamna s nejmenším výkonem

Zpět


Autor: G.B.
Datum: 29.01.2015 23:08

Jaká krbová kamna s maximálním výkonem 2 kW mi můžete doporučit?Vycházím z požadavku projektanta na základě vypočítaných tepelných ztrát. Jedná se o doplňkové topení. Děkuji.

Autor: ADMIN

Odpověď na Vaši otázku, jaká krbová kamna pro Vaše zadání mohu doporučit musí mít minimálně 2 části. Jednou je doporučení krbových kamen a druhá část je poměrně obsáhlé zdůvodnění.

Stručná odpověď je, že z krbových kamen HWAM si můžete vybrat kterákoliv krbová kamna doporučená pro nízkoenergetické domy. Všechna tato krbová kamna s nominálním výkonem 4,5 kW, tedy výkonovým rozpětím 2-6 kW, výkonem hoření regulovaným Automatikou HWAM jsou vhodná pro Váš záměr. Jedná se o krbová kamna s modelovým označením 26xx - 35xx.

Výpočet tepelné ztráty vyprojektovaného domu je jedna věc a každodenní praxe používání doplňkového topení krbovými kamny jako sekundárním topidlem je věc druhá. Konvekční krbová kamna po zatopení přebírají funkci Vašeho ekologického základního tepelného zdroje a postupně prohřívají, navyšují a následně uržují teplotu v celém přístupném prostoru téměř rovnoměrně sama. To znamená, že v tu chvíli je hlavní zdroj odstaven, šetří se jeho provoz a krbová kamna působí radost podporovanou ekonomickými úsporami. Vyjádřeno hodnotami teplot lze říci, že temperovaný dům na 19 stupňů krbová kamna dotopí na 22 - 24 stupňů v zimě a stejně tak i v mimosezonním období, kdy se hlavní zdroj používá pouze pro teplou vodu. Vaše minimální předpokládaná tepelná ztráta pak znamená, že doba ochlazení v interiéru je poměrně dlouhá, než se zapne termostatem hlavní tepelný zdroj nastavený na hodnotu temperování. Obavy, že krbová kamna s nominálním výkonem 4,5 kW budou prostory domu přetápět nejsou na místě, protože v teplém období Vás nikdo nenutí tento sekundární tepelný zdroj použít.

Na téma vypočítaná tepelná ztráta domu v souvislosti s tepelným výkonem krbových kamen by bylo možné vést obsáhlé diskuze, ale pro potvrzení správnosti těchto zdůvodnění mohu dodat, že jsem nezaznamenal dosud jediné naplněné obavy případného přetápění domu od žádného zákazníka, který se krbová kamna rozhodl používat popsaným způsobem.                  Vratislav Janeček


Autor: G.B.
Datum: 29.01.2015 23:08

Dobrý den, pane Janečku.
Děkuji za Vaší odpověď, Váš názor má logické opodstatnění. Mohl byste mi ještě napsat, co si myslíte o použití krbových kamen s výměníkem? Tato varianta mi také byla doporučena s tím, že do domu by byl vzduchem dodán malý výkon a voda by topila do zásobníku.

Autor: ADMIN

S krbovými kamny s vodním výměníkem nemám zkušenosti. Vím však, že krbová kamna s výměníkem musí být topena na plný výkon, takže nelze kalkulovat pouze s částí výtopné schopnosti do vzduchu (do prostoru). Z těchto důvodů se mi ani nepozdává využítí takovýchto krbových kamen v nízkoenergetickém domě z důvodů vyšší spotřeby dřeva, znečišťování obývacího prostoru topením do zásoby - jinam atd. Vím,  že obecným názorem je, že když už topím, tak přebytečné teplo využiji jinde, ale tak tomu opravdu není. Přebytečné teplo musím vyprodukovat a nevidím důvod, proč tomu tak mám činit v obývacím pokoji. K tomu běžně slouží kotelna, která bývá umístěna stranou pohodového interiéru. Toto je můj názor a nechci se pouštět do diskuzí se "spokojenými uživateli" krbových kamen s výměníkem.          Hezký den, Vratislav Janeček

Rychlý kontakt

Telefon
602 332 105

Kontaktní formulář

Formulář pro Váš dotaz.

Najdete nás také na

FACEBOOK


Křesomyslova 384 / 17B
Praha 4 – Nusle
140 00