Krbová kamna od jiného výrobce a akumulační kamna

Zpět


Autor: Neveřejný
Datum: 30.03.2015 15:14

1/ Nasiel som tam ale jednu velmi zaujimavu novinku - krbove kachle pre nizkoenerg. domy od firmy Hark z Nemecka. Idu na kurenie podobne sofistikovane -cez bimetal aj elektroniku- ako Hwam.
je tam aj video ohladom toho Self-control

Velmi by ma zaujimal Vas nazor a pripadne, aspon teoreticke (lebo neviem, ci ste mali moznost aj praktickej skusenosti s ich vyrobkami) porovnanie.

2/ A este by mazaujimalo, preco do Vasho noveho domu neplanujete nejaky model s akumulacnou masou - Vy ste mi vraveli, ze planujete ten 3120. Neuvazovali ste aj o 3520 resp. 3530 - teda modely s akumulaciou? Zrejme mate nejaky rozumny dovod preco nie su vhodne. Mna totiz na vystave presviedcali, ze akumulacna masa je velmi vhodna, lebo ked dohori v spalovacom priestore, tak este mnoho hodin sa uvolnuje teplo aj z inak uz zhasnutych kachli - teda napr. prave nad ranom a rano, kedy je ho treba a vlastne kvoli tomu som pokukoval po tych zazrakoch z Kanady, co mali horiet az do rana. Pri nich by som sa vsak uvaril, lebo rozkurovacia faza vraj trva vyse hodiny a pocas nej davaju aj 30kW!!! , kym sa to vsetko drevo rozhori. Javi sa mi ta akumulacna schopnost modelov 3500 ako rozumne, ale asi je tam nejaky zadrhel, vsak?

Autor: ADMIN

Dobrý den, pane ...,

Je vidět, že jste značně pokročil v orientaci mezi krbovými kamny vhodnými pro Váš účel použití v souvislosti s Vaší stavbou. Vámi objevená kamna od Fi Hark jsou technicky pro Vás použitelná a rozhodně s nimi můžete počítat v užším výběru. Původně tato firma měla ve svém názvu No.1, ale to se týkalo velkých monstrózních krbů v německém stylu. V té době měli v nabídce minimální množství krbových kamen, která vycházela z koncepce opláštěných krbových vložek. Jako pokrokovou novinku uplatňovali tzv. teplotní automatiku regulace, která se týkala pouze primárního vzduchu, což uplatňovala i firma vyrábějící výrobky řady Beskydy a pod.. S postupem času, kdy se požadavky trhu přeměnily na cca 85% krbových kamen a 15% krbů, orientace se proměnila. Z „technických listů“ toho moc vyčíst nelze, není tam podrobný popis „automatiky“ mám na mysli manuální, ani řešení konstrukce, ale stejně bych se k tomu nevyjadřoval. K porovnávání bych neměl nikdy dostatek informací ani zkušeností a proto se soustředím na věci za které ručím. Je tedy pouze na Vás, abyste si vybral design, který se Vám do interiéru líbí a nepátral příliš v rozdílech 1 % účinnosti, 0,01 rozdílu prachových částic apod. Všechna tato kamna, mám na mysli vyšší kategorie, evropské normy a požadavky splňují, ba dokonce normy národní, které mají kritéria mnohem náročnější. Elektroniku nehodnotím, tu jsem si pro sekundární náhradní topení vyloučil z důvodů případných výpadků elektřiny.

Navíc jsem byl osobně svědkem jednání zástupců firmy se zákaznicí na veletrhu, kdy byla nabízena sleva krbových kamen 25% z důvodů jednání na veletrhu. Zajímalo mne jakou souvislost může mít výdaj firmy na stánek ve výši cca 100.000,-- Kč a sleva na výrobcích. Asi pro někoho znamená 2 x - =+.  Člověk se stále musí učit :o))

Přednosti krbových kamen HWAM: mechanickou patentovanou automatiku uplatňují ve všech svých produktech déle než 20 let a průběžně tuto technologii inovují. O designu,technologii a používaných materiálech jsou vždy dostatečné informace na stránkách výrobce i na našich. U krbových kamen HWAM dánský výrobce nepodceňuje detail, jakým je například systém otevírání kamen, tzv studené madlo, kterým otevíráte kamna nechráněnou rukou i v průběhu topení, ochrana skla proti špinění…

Vyjádření k bodu 2. – mé představy se týkají předběžně modelu 3120, ze kterého vycházím v plánech. Později budu, ale vybírat z celé řady 31xx, tedy ve hře mám i uplatnění modelu 3130, který je vyšší. Vycházím z umístění kamen v rohu místnosti s horním připojením, orientací v 45´úhlu do prostoru. U Vás jsme se k variantám ještě nedostali, protože neznám Vaše plány. Samozřejmě se stejnými parametry jsou podle požadavků na design použitelná krbová kamna oválného elipsovitého tvaru základny stejně jako krbová kamna s rovnými zády pro maximální přiblížení ke stěně (HWAM 3420 a HWAM 35xx nebo obkladová 37xx s kulatým půdorysem). Když si povšimnete možnosti (mého) použití HWAM 3130, tedy kamen, která mají horní zásobník na akumulační kámen, pak musím konstatovat, že nemám v úmyslu tento prostor vyplnit, ale nechám zde působit pouze ohřátý vzduch pro konvekci. Nelze totiž z logického úhlu pohledu předpokládat, že by masa o hmotnosti cca 50 kg měla nějaký zvláštní význam pro délku vytápění :o)). Akumulační materiál, stejně jako např. silný šamotový kámen nebo litina vyložená ve spalovací komoře, se má starat o částečné vyrovnávání teplot při dohořívání a rozhořívání při kontinuálním topení. Takovéto náhražky však používají pouze výrobci krbových kamen, kteří nedisponují propracovaným systémem „automatiky“. Výrazně škodlivá je akumulace, tedy zchlazování (stejně jako u výměníku) při zatápění. Zkuste si například zapálit svíčku pod studeným plátem a uvidíte černé usazeniny. Vím například, že kachlová akumulační kamna se musí velmi často rozebírat a čistit. Ale to už je jiná technologie a příliš bych teoretizoval. Zkrátka pro můj typ stavby akumulaci nechci, radši dávám přednost tepelné pružnosti v závislosti na dřevu a nastavení výkonu kamen.

Hezký den. Vratislav Janeček

Rychlý kontakt

Telefon
602 332 105

Kontaktní formulář

Formulář pro Váš dotaz.

Najdete nás také na

FACEBOOK


Křesomyslova 384 / 17B
Praha 4 – Nusle
140 00