Krbová kamna HWAM s obloženým pláštěm

Zpět


Autor: Neveřejný
Datum: 28.04.2015 15:54

Líbí se mi krbová kamna s obložením z přírodního kamene. Krbová kamna s kamenem jsou dražší než ocelová kamna. Má takové provedení také nějakou technickou výhodu, například akumulaci nebo delší hoření? Potřebuji argumentaci pro manželku. Děkuji.

Autor: ADMIN

Dobrý den, teď nevím jakou argumentaci máte na mysli, zda manželka chce dražší krbová kamna s obkladem nebo zda potřebujete zdůvodnění pro sebe. Takže ideální asi bude zodpovědná informace z praxe a vhodné pasáže si vyberete sám.

Krbová kamna HWAM jsou konstrukčně řešena jako kamna dvouplášťová, tedy konvekční, u kterých je počítáno s pohybem ohřátého teplého vzduchu po místnosti tak, aby prostor byl prohříván rovnoměrně. Z uvedeného důvodu není příliš velký rozdíl v provedení vnějšího pláště, který plní funkci hlavně estetickou a vytváří prostor pro proudění teplého vzduchu mezi topeništěm (spalovací komorou) a vnějším pláštěm tak, aby chladný vzduch byl přiváděn ke kamnům spodem a podle intenzity prohřátí proudil směrem vzhůru ven do prostoru. Uvedené proudění vzduchu má za důsledek, že teplo se šíří po prostoru rovnoměrně, bez ohledu na překážky jako jsou nábytek, sedačky, křesla a podobně, za kterými při topení v jednoplášťových sálavých kamnech je naopak chladno stejně jako venku u ohně, kdy teplo je značně citit v obličeji a záda si balíme do deky. Krbová kamna s kamenným obkladem ale samozřejmě nějaký akumulační vliv mají, ale s ohledem na sílu masy, tedy hmotnost, mají omezený vliv na následné šíření tepla po vyhasnutí kamen. Naakumulované teplo se po dohoření šíří po místnosti s menší rychlostí, tzn. působením do prostoru mezipláště opačně, tzn. namísto od ohně naopak od kamene dovnitř, protože oheň již není. Nutné je mít na paměti také směr proudění teplého vzduchu vzhůru. Z této zkušenosti lze odvodit, že čím jsou obložená kamna vyšší nad úrovní ohniště, tím je také větší naakumulovaná plocha a hmota nad ohništěm, která vydává teplo.

Krbová kamna HWAM však používají automatickou regulaci hoření, což ve skutečnosti znamená, že při nadměrném hoření přiloženého suchého dřeva potlačují hoření po dobu spalování plynů, které u běžných kamen utíkají komínem nevyužité a naopak podporují intenzivnější hoření ve druhé polovině, tzn. dohořívání a dokonalé spalování zajišťuje maximální využití paliva.

Shrnout lze vše krátce do závěru. Barevné provedení kamenného pláště u konvekčních krbových kamen HWAM má převažující hodnotu estetickou a nelze jejich akumulační hodnotu porovnávat se stavěnými kachlovými kamny neúměrně větších rozměrů a až tunové hmotnosti. Vratislav Janeček

Rychlý kontakt

Telefon
602 332 105

Kontaktní formulář

Formulář pro Váš dotaz.

Najdete nás také na

FACEBOOK


Křesomyslova 384 / 17B
Praha 4 – Nusle
140 00