Jak a kam se přivádí venkovní vzduch pro krbová kamna?

Zpět


Autor: Neveřejný
Datum: 10.02.2015 14:51

Proč je dobré přivádět pro krbová kamna vzduch z venku a odkud a kam se ke kamnům přivádí. Bez toho vzduchu z venku kamna nehoří a můžeme se otrávit? Každý říká něco jiného. Děkuji za odpověď.

Autor: ADMIN

Na externí přívod vzduchu ke krbovým kamnům se názory skutečně liší. Pravdou však je, že přivádět vzduch pouze ke krbovým kamnům je zbytečnou a z logiky věci nesmyslnou radou. Když přivedu vzduch jen pod krbová kamna nebo krbovou vložku, tak způsobuji násilné zchlazování horkého ohně a pláště kamen a ostatních dílů krbových kamen. Pokud by tedy byl v místnosti podtlak a nedostatek vzduchu, je mnouhem jednodušší použít k přivětrávání běžné okno, dveře apod.

Externí přívod venkovního vzduchu je přiváděn přímo do spalovací komory krbových kamen pro potřebu hoření a je odváděn komínem zpět ven, čímž tvoří na vnitřním prostředí nezávislý okruh. Takový nezávislý okruh má význam instalovat pouze do pasivních domů, kde například silná digestoř nebo rekuperační jednotka v podtlakovém režimu může způsobovat nedostatek spalovacího vzduchu. Takový okruh však nic nezmůže v okamžiku otevření dvířek krbových kamen, kdy je stejně nutné vytvořit rovnotlakou hodnotu v prostředí buď vypnutím zdroje nebo pootevřením okna.

Vaše obavy z otravy krbovými kamny jsou v případě kvalitních krbových kamen také zbytečné, protože podtlak v místnosti nebo-li nedostatek vzduchu způsobí pouze pohasínání ohně. Než by nastala hodnota podtlaku větší než tahová schopnost komína měřená v Pascalech a tah v komíně se obrátil, krbová kamna zhasnou. Vratislav Janeček

Rychlý kontakt

Telefon
602 332 105

Kontaktní formulář

Formulář pro Váš dotaz.

Najdete nás také na

FACEBOOK


Křesomyslova 384 / 17B
Praha 4 – Nusle
140 00