Podtlak v domě - krbová kamna - digestoř

Zpět


Autor: K.
Datum: 12.08.2015 14:19

Měla bych na Vás prosím jednu technickou otázku.Vybrali jsme si krbová kamna WIKING MIRO2 na zavěšení na zeď s přiznaným komínem do stropu.Slyšela jsem od majitelů krbových kamen jiných značek,že pokud se v místnosti zapne digestoř,vzniká podtlak,kamna se dusí,uniká kouř.Celá situace se prý řeší otevřenou mikroventilací v oknech.Bude tento problém vznikat i u našich vybraných kamnech?Žádnou předpřípravu přívodu vzduchu v základové desce nemáme,jak se tedy tato situace řeší,než bychom kamna zakoupili a nechali namontovat.

Moc děkuji.S pozdravem K.

Autor: ADMIN

Dobrý den.

Mé doporučení je jednoduché. V této fázi stavby již neřešte žádný externí vzduch přiváděný do spalovací komory kamen. V případě vzniku příznaků, na které Vás upozorňují ostatní uživatelé kamen, jsou skutečně optimálním a zaručeným řešením odstranění podtlaku v domě otevřená mikroventilace, pootevření okna, dveří, krátké vyvětrání apod. U Vámi vybraných krbových kamen Wiking Miro 2 je Vámi popisované riziko minimální, vzhledem k ideálnímu dotěsnění kamen, automatické regulace přívodu vzduchu pro hoření a v neposlední řadě i bezztrátový horní komínový odtah.

Bohužel se při stavbě málokdo zabývá tím, že podtlak v domě by neměl být intenzivně vytvářen. Dokonce někteří uživatelé rekuperačních jednotek si nesmyslně nastavují podtlakový režim, který je kontraproduktivní. I při výběru digestoře, tedy zdroje vysávání vzduchu, jsou někteří zákazníci omámeni marketingovým vábením přehnaného výkonu jednotky a nevěnují se spíše odborným doporučením umístění digestoře, výškou a sběrnou plochou filtrace, tedy nastavení pouze mírného odtahu vzniklých par při vaření. Každopádně vždy stačí používání všech spotřebičů sladit a řídit se doporučeními výrobců. Vždyť zcela stačí při zatápění, kdy máte otevřená dvířka kamen digestoř vypnout nebo pustit pouze na 1. výkonnostní stupeň a její intenzitu zvyšovat až po prohřátí kamen a komína při kontinuálním hoření, kdy krbová kamna od firmy HWAM "odolávají" podtlaku až 4 Pascalů.

Věřím, že při správné instalaci a používání krbových kamen Miro 2 budete se svým výběrem spokojení a podobné "strašení" není u takto kvalitních kamen na místě.

Doporučuji Vám však kontaktovat prodejní místo, kde jste si Vaše krbová kamna vybrali a průběžně konzultovat správnost příprav komína, komínového připojení, uchycení na stěnu, podkladovou podložku apod., tak, aby nebylo při instalaci zapotřebí žádných dodatečných úprav.

Hezký den. Vratislav Janeček

Rychlý kontakt

Telefon
602 332 105

Kontaktní formulář

Formulář pro Váš dotaz.

Najdete nás také na

FACEBOOK


Křesomyslova 384 / 17B
Praha 4 – Nusle
140 00