Otočná krbová kamna

Zpět


Autor: Neveřejný
Datum: 10.09.2015 14:13

Dobrý deň,
prosím o informáviu, či máte v ponuke nejaké úzké otočné
krbové kamna so spodným prívodom vzduchu.
Vopred ďakujem.

Autor: ADMIN

Dobrý den, pod krbová kamna pro otáčení se používá u dánského výrobce krbových kamen HWAM otočný podstavec, který není průchozí pro připojení externího vzduchu. Neznám přímé podklady pro Vaše upotřebení otočné funkce, ale použil bych stacionárně postavené kachle s panoramatickým sklem, které umožňuje široký úhel pohledu do ohně nebo krbová kamna na podstavci s otočnou funkcí bez připojení na externí vzduch, který zcela jistě nepotřebujete, pokud nepoužíváte rekuperační jednotku v podtlakovém režimu.
Pro další doporučení bych potřeboval od Vás vědět představu o výkonu nebo alespoň přibližný rozměr prostoru pro umístění kamen.
Přeji Vám hezký den.  Vratislav Janeček


Autor: Neveřejný
Datum: 11.09.2015 15:28

ďakujem za rýchlu reakciu. 

Ideme stavať drevodom s rekuperační jednotku a architekt požaduje externý prívod vzduchu. 

V dome máme elektrické podlahové topení a krbové kamna majú byť jako "záložný" systém topení. (príležitostne použité v miestnosti do 80m3).

Umiestnenie je v rohu miestnosti v priestore v tvare L medzi stenami 75 cm a 145 cm - na oboch straných potom nasledujú okná... Na kratšej strane je ešte 55 cm pevný presklený diel. Dlažba pod krb by teda nemala presahovať pôdorys 75 x 145 cm. Vzhľadom na požiadavku dlažby 50 cm před ohniskom by bolo ideálne, aby bol otočený pozdĺž dlšej strany, esteticky ale vyznie lepšie do tej kratšej, preto sme uvažovali o otočnej variante...

Autor: ADMIN

Dobrý den,

Děkuji Vám za důvěru ve mně vloženou :o)), ale následující postřehy berte pouze jako praktické rady ze zkušenosti, nikoliv jako kritiku projektu.

Mohu se mýlit z důvodu nedostatku informací, proto Vás prosím ještě o následující doplnění informací. 1/ nespalná plocha (chybný požadavek rozměrů pro naše kamna) je budována pouze z důvodů stavebních požadavků nebo je to Vaše vůle?

2/komín je zamýšlen pro horní připojení nad kamny nebo pro zadní skryté přímé připojení (cca ve výšce 85 cm od vnitřní podlahy?

3/ je již v současné době založena základová deska nebo spodní externí přívod vzduchu lze překótovat (průměr 100mm) ?

4/ je možné venkovní komín posunout více k rohu stavby? Jak je přibližně vysoký? Jaký je tvar střechy?  5/ kde je stavba a jaký je přibližný termín realizace? 

A nyní můj návrh řešení, který považuji za nejjednodušší a zároveň nejekonomičtější. Přívod externího vzduchu bych řešil základovou deskou a kolenem podlahou v rohu místnosti nahoru ve vzdálenosti cca 30 cm od každé stěny. Podlahu bych řešil nedělenou, tzn.bez spalné plochy třeba dřevěnou nebo plovoucí tak, jak je v ostatní ploše místnosti. Do rohu bych položil čirou podložku z pevného tvrzeného skla, ve které by byl otvor pro vzduch (průměr 120mm) a tvar podložky bych doporučoval čtvrtkruhovou výseč z poloměru maximálně do 100 cm, ale je možný i tvar kapky, který je méně prostorově náročný s ohledem na strany místnosti. Pro představu – v rohu na obou stranách má rozměr 50cm a dále pokračuje do předního oblouku. Hrany skla s fazetou, tedy zbroušením proti zakopávání. Elipsovitá kamna Hwam 3120 nebo 3130 bych připojil na komín v úhlu 45° směrem z rohu místnosti nebo možná lépe 33° natočené více vpravo ve Vámi preferovaném směru.

V příloze si Vám dovoluji poslat pro představu obrázek s horním připojením na komín stropem, ale s možností popsaného připojení zadem tak jak máte uvedeno v projektu.

Přeji Vám hezký den.     Vratislav Janeček

Rychlý kontakt

Telefon
602 332 105

Kontaktní formulář

Formulář pro Váš dotaz.

Najdete nás také na

FACEBOOK


Křesomyslova 384 / 17B
Praha 4 – Nusle
140 00