Možnost externího vzduchu pro krbová kamna HWAM classic 4

Zpět


Autor: Neveřejný
Datum: 12.02.2015 16:01

Momentálně stavím novostavbu, kde bude krb. Vizuelně mě zaujaly krbová kamna HWAM Clasic 4 (http://www.krbova-kamna-hwam.cz/produkty/klasicka-krbova-kamna/hwam-classic-4.html), ale problem je, že novostavba bude dobře izolována a bude mít rekuperaci. Z toho důvodu potřebuji kamna s externím přívodem vzduchu. Jde to nějak u techto kamen realizovat?

Autor: ADMIN

Lituji, ale na konkrétní takto postavenou otázku musím odpovědět NE, nelze. Krbová kamna HWAM classic 4 nejsou konstruována pro menší prostor, či dobře zaizolovaný dům. Výkon těchto krbových kamen je doslova nevhodný.

Dovolte mi však nabídnout diskuzi nad Vaším projektem a zařízením domu. Bylo by špatné na základě kusých informací odpovědět pouze „máme – nemáme“. Předpokládám, že obývací prostor má standardní plošný rozměr, tedy otevřený prostor v rozmezí cca 35 – 70 m2, při použití rekuperační jednotky si myslím, že primárním tepelným zdrojem nejsou krbová kamna, pak bych volil z větších krbových kamen s nominálním výkonem 6 kW například http://www.krbova-kamna-hwam.cz/produkty/klasicka-krbova-kamna/hwam-3660.html , ale spíš bych výběr posouval směrem k ještě menšímu výkonu, například http://www.krbova-kamna-hwam.cz/produkty/klasicka-krbova-kamna/hwam-3130.html . Vzhledovou odchylku těchto modelů od Vašeho původního prvotního výběru bych také zdůvodnil, například subtilnější, na prostor méně náročnější tvar, panoramatický pohled do ohně z mnoha úhlů atd. Ve Vašem popisu zmiňujete krb. I středně velká krbová vložka http://www.krbova-kamna-hwam.cz/produkty/krbove-vlozky/hwam-i-30-55.html je vhodnější než HWAM cůassoc 4.

Přestože tato krbová kamna a krbové vložky mají možnost připojení externích spalovacích vzduchů, myslím, že přítomnost rekuperační jednotky není u kvalitních krbových kamen vždy ultimativní podmínkou externího vzduchu. S přípravou externího přívodu bych zvažoval i jeho dostupnost a místo odkud je vzduch přiváděn. Například přímý prostup obvodovou stěnou je spíše kontraproduktivní komplikací. Budete-li mít zájem, rád Vám pomohu s výběrem vhodných krbových kamen, čímž Vás k ničemu netlačím, jen se snažím upozornit na parametry vycházející z dlouholetých zkušeností. Přeji hezký den. Vratislav Janeček

Rychlý kontakt

Telefon
602 332 105

Kontaktní formulář

Formulář pro Váš dotaz.

Najdete nás také na

FACEBOOK


Křesomyslova 384 / 17B
Praha 4 – Nusle
140 00