Horní připojení krbových kamen na komín

Zpět


Autor: K.S.
Datum: 27.02.2015 12:59

Při instalaci krbových kamen s horním připojením do komína Schiedel Prima ICS se vyskytl problém. Nelze připojit kouřovod 150 mm Bertrams. Jak mám postupovat, když jsem dodavatele komína upozornil, že mám v úmyslu použít krbová kamna HWAM se stejným černým kouřovodem?

Autor: ADMIN

S podobným problémem připojení krbových kamen horním rovným způsobem na třísložkový ocelový komín jsem se již setkal, ale stále ještě jsem nepochopil, proč nejdou krbová kamna s průměrem hrdla vyústění 150 mm, kouřovod silnostěnný ocelový s vnitřním průměrem 150 mm a ocelový třívrstvý komín s průměrem 150 mm propojit. Vždy jsem si myslel, že metrický rozměr musí být stejný u všech výrobců i materiálů. Ale není.

Vy jste si objednal (zprostředkovaně) komínový systém Prima ICS s koncouvkou pro připojení ICS 50. Dle mých zjištěných informací je tento systém jako jediný kompatibilní s připojením kouřovodu stejného systému, tedy interiérového nerezového kouřovodu ICS. Jsou pouze 2 možná řešení. Zakoupit od firmy Schiedel uvedené kouřovody a těmito krbová kamna připojit nebo pro připojení použít přechodový díl PPL - ICS.

Dalším řešením je vyměnit zakoupený koncový díl komína Schiedel Prima ICS 50 za koncovku správnou, kterou je přechod - zděř, kdy se jedná o dvojitou zděř, do které se následně vsouvá jednovrstvý jakýkoliv kouřovod o vnitřním průměru 150 mm. Jediné takovéto správné připojení krbových kamen, kouřovodu a komína je tzv. po vodě, tedy vždy dovnitř směrem dolů.

Upozorňuji, že všechny uvedené informace jsem se pokusil pouze zjistit, nejsem osoba, která provádí realizace komínů, proto prosím, berte uvedené rady trochu s rezervou

Vratislav Janeček


Autor: vážený pan Adam
Datum: 25.05.2015 14:33

Na základě laskavého telefonického upozornění odborníka z Cechu kominářského pana Adama, aktuálně doplňuji informaci ohledně zmiňované kompatibility kouřovodu a komína dvou rozdílných výrobců.

Autor: ADMIN

Doplňuji tímto pravděpodobně nejdůležitější informaci, která nebyla v mé odpovědi na dotaz o kompatibilitě stejného rozměru kouřovodu a komínového průduchu o stejném rozměru 150 mm zdůrazněna. Jedná se samozřejmě o základní sladění pojmů, kdy kouřovod je připojován na komín po vodě, tudíž vnitřní světlost spodního kouřovodu je 150 mm a vnější rozměr komínového hrdla nesmí být větší než 150 mm, aby tubusové propojení bylo bezproblémové. Byl jsem však v dnešním telefonátu ujištěn, že kominický odborník může rozměrovou odchylku napravit pomocí "hrdlovačky", kterou dokáže roztáhnout, tedy zvětšit průměr vnější části, v tomto případě nasouvaného kouřovodu. Lze tedy s lítostí pouze kontaktovat, že je vše pouze o lidech a je nesprávné akceptovat názor, že něco nejde, jak jsem byl opakovaně informován. Děkuji proto ještě jednou za upozornění a někdy v budoucnu při instalaci krbových kamen budu moci důrazněji požadovat vstřícnost k naplnění přání zákazníka. Vratislav Janeček

Rychlý kontakt

Telefon
602 332 105

Kontaktní formulář

Formulář pro Váš dotaz.

Najdete nás také na

FACEBOOK


Křesomyslova 384 / 17B
Praha 4 – Nusle
140 00