Eko certifikát pro krbová kamna

Zpět


Autor: G.B.
Datum: 29.01.2015 23:09

Dobrý den, zajímalo by mě, jakým certifikátem konkrétně prokazujete u krbových kamen jejich ekologičnost.

Autor: ADMIN

Ekologická krbová kamna

ekologičnost sama se certifikačně neprokazuje, každá krbová kamna musí být před uvedením na trh měřena v mnoha parametrech certifikovanou zkušebnou. V případě krbových kamen Hwam je hlavní nutností evropská norma 13240, jejíž výsledné naměřené hodnoty jsou uvedeny v EC declaration of conformity - tedy prohlášení o shodě. Všechny hodnoty výrobce uvádí ve svém katalogu, ale může je v tištěné podobě dodat na vyžádání s dodáním zakoupených kamen. Všechny emisní (tedy ekologické) hodnoty jsou hluboce podlimitní.
Další velkou předností je u výrobků Hwam udělení označení Ekolabel - zelená labuť. Vysvětlení pojmu:

Severská labuť (Nordic swan) vznikla na popud Severské rady ministrů (rada ministrů Dánska, Finska, Norska, Islandu a Švédska). Toto logo značí, že výrobek je šetrný k životnímu prostředí. Označené výrobky a služby musejí splňovat stanovená kritéria, která jsou následně kontrolována nezávislými laboratořemi a kontroními návštěvami. HWAM dokazuje své povědomí o důležitosti péče o životní prostředí možností označení velkého množství svých výrobků touto značkou. Právě patentovaný systém "HWAM automatic" sám o sobě zabezpečuje čisté spalování šetrné k životnímu prostředí. Výrobce však dodává, že krbová kamna HWAM, která nenesou označení "severská labuť", splňují všechny normy stanovené pro statutární ochranu životního prostředí.

Podmínky pro získání "labutí" značky jsou definovány takto: krbová kamna musí splňovat mnohočetná kriteria v ohledu na znečištění životního prostředí. Například hranice 5 gramů produkce jemných prachových částic je přísnější oproti platným normám 10 gr., připadajícím na 1 kg spáleného dřeva. Krbová kamna s touto značkou musí kromě přísných hranic pro zdraví škodlivé znečištění ovzduší jemnými prachovými částicemi, CO a uhlovodíkem velmi efektivně využívat palivo. V návodu k užívání krbových kamen musí být a je popsáno správné topení. Samozřejmostí jsou i stanovené přísné požadavky na zpracovávané materiály.

Ekologicky šetrný výrobek - jestli Váš dotaz směřoval k označení EŠV vydávanému Ministerstvem životního prostředí ČR pro účely dotačních programů, pak dle mého zjištění tuto známku neobdržel žádný výrobce krbových kamen a ani o ni dosud nezažádal.                       Vratislav Janeček

Rychlý kontakt

Telefon
602 332 105

Kontaktní formulář

Formulář pro Váš dotaz.

Najdete nás také na

FACEBOOK


Křesomyslova 384 / 17B
Praha 4 – Nusle
140 00